S-класата на Kia

Общи 14 декември 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7925 посещения | без коментари

Kia иска да се намеси във високия клас и се изправя с цялата си увереност с новия K9 срещу автомобили като Mercedes S-класа и BMW Серия 7. Това, което звучи като ламарината на мегаломан, на пръв поглед изобщо не е преувеличено. Защото дизайнът на Петер Шрайер на луксозния 5,09-метров автомобил не само умело поддържа баланса между перчене и престиж, но и наподобява толкова скрито Серия 7, че К9 не ни прилича на евтино копие на BMW. Преди всичко атмосферата и оборудването могат веднага да ни убедят в това. Навсякъде мирише на лак и кожа, a дървеният интериор прилича повече на фурнир, отколкото на винил. Ако пътувате на климатизираните задни седалки, може да ги регулирате до почти легнало положение, да извадите бутилка шампанско от охлаждащото отделение, с едно натискане на копче да „набутате“ седалката до шофьора в жабката или да се възнаградите в края на тежкия работен ден с интересен филм по DVD-мониторите. Ако пък сте седнали на внушителната шофьорска седалка, зад представителния волан, се чувствате важен като капитан на круизен кораб. В мига, в който се успокоите от ужасяващата гледка на милиони копчета, вие ще видите, че се оправяте учудващо добре в типичен корейски авотомобил. Копчето между двете предни седалки работи толкова добре, колкото i-Drive на BMW, напълно анимираните инструменти са гениални и ясни – все пак всички ситеми за асистенция и комфорт трябва да се управляват по някакъв начин. К9 не изостава технически от европейските си конкуренти. Даже напротив: корейците са успели да вградят Head-up-Display, който все още не е на разположение при S-класата, дори след цялостното обновяване. Да не говорим за адаптивния темпомат с контрол на дистанцията, системата за следене на мъртвата зона или за системата от камери за наблюдение от “птичи поглед” при маневриране. Kia е оборудвала своя водещ модел и с LED фарове, както и, разбира се, с мобилен хотспот, а навигацията не просто предупреждава за задръствания и радари, но дори и за изкуствени неравности в асфалта, които настройват въздушното окачване за „най-меката“ му работа.
Само гласовите команди все още не работят много добре - но това може и да се дължи на лошото познание на корейски от водачите на първите тестове. Дизайнът е последователен, подобаващ и стабилен като цяло, атмосферата е елегантна както на шефския етаж, уютът е образцов, пространството е огромно, оборудването е пълно – докато се возите с К9 през Сеул в пиковите часове, нищо няма да ви липсва от S-класата и компания. Но когато се качите на магистралата за летището, започвате да забелязвате някои разлики. Въздушното окачване глади бетонните фуги по-скоро немарливо, дори и в комфортен режим, така че на задната седалка чаят ви се разлива от чашата.
При 100 км/ч вятърът бучи и свисти толкова силно, че трябва да увеличим малко системата Rear-Seat-Entertainment. И ако междувременно игнорирате радарите и камерите също толкова добре, колкото и скоростния лимит от 110 км/ч, тогава бързо усещате колко много се напряга 3,8-литровият 6-цилиндров мотор с неговите 334 к.с. Иначе плавният и бърз автоматик сменя 8-те предавки чувствително по-агресивно, максималният въртящ момент от около 400 Нм всъщност не е зле и усещате как задните гуми се забиват в асфалта. Въпреки това 1,9-тонният К9 няма да успее да направи истински скок, но луксозният автомобил рядко се усеща като немощен и скучен. Докато набере обещаната максимална скорост от 240 км/ч, ще ви трябва малко търпение.
Нищо чудно, че корейците съвестно работят по 5-литров V8 с 450 к.с. за експортните версии – този агрегат ще дава увереност на тези, които постоянно искат да бъдат в лявата лента на германските магистрали. Това може и да се получи в страни, където скоростният лимит е по-свободен или където контролът е по-слаб. Въпреки че корейците започнаха с нападение на вътрешния пазар, където, разбира се, са много силни и където патриотизмът и политиката за обществени поръчки на фирми и органи им помага. Не трябва да се учудваме, че отдавна вече виждаме в Сеул повече K9 от висок клас европейски лимузини. Особено след като водещият автомобил от Далечния изток, в своята базова версия с 3,3-литров V6 двигател с 300 к.с., струва 52 милиона уона (около 71 000 лева), а с всички екстри - 100 милиона уона (142 000 лева), докато цените при S-класата и Серия 7 започват от 120 милиона уона (164 000 лева).
Окрилена от успеха в родината си, Kia търси нови пазари за луксозния си модел: „Толкова сме убедени в успеха на нашия флагман, че го представихме под името К900 в САЩ и отпразнувахме дебюта му на шоуто в Лос Анджелис“, казва директорът по експорта Томас Ох. И няма да спрем само дотам, разяснява мениджърът с помощта на амбициозен план за разширяване. Ще последват нови пазари в Азия, Емирствата и може би в Източна Европа. Само около Централна Европа, и особено около Германия, ще направят голяма дъга. И то не защото не се доверяват на победата на К9 над S-класата и компания. „За да се бориш срещу такива водещи марки в родината им, трябва да имаш изключително силна марка. Кia още не е стигнала дотам“, обобщава Томас Ох самокритично. Но когато отлагаш нещо, това не означава да го отмениш завинаги, казва мениджърът. „След 2-3 години всичко може да изглежда много по-различно.“

 
Ключови думи:   kia
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте